Volver a Ciutadania 4.0

Blog

Wayra, incubadora de proyectos TIC, convoca en Barcelona

Queremos compartir con vosotros la invitación por parte de Wayra, incubadora de proyectos TIC de Telefónica, a participar en la convocatoria para Barcelona. Tenéis hasta el 8 de enero 2012 para presentar vuestro proyecto. Aquí los detalles:

¿Quién dijo que la innovación siempre viene de fuera? Queremos romper las reglas

Wayra, la aceleradora de negocios digitales, está buscando las mejores ideas de innovación en Internet y nuevas tecnologías.

Si formas parte de un equipo emprendedor, tengas o no una empresa constituida, y buscas innovar a través de una idea de negocio, diseño o proyecto que solucione una necesidad en el ámbito digital, desarrollo de aplicaciones para Internet y servicios móviles, Wayra puede ayudarte.

Wayra te ofrece un apoyo integral más allá de la financiación: el respaldo tecnológico y de infraestructuras. Además, te acompaña en la gestión a través de una red de mentores y un entorno de trabajo de vanguardia. Todo ello para que te centres en el desarrollo de tu idea, conserves su control y tu capacidad de decisión, porque es, y será siempre, tu proyecto. Sube tu proyecto antes del 8 de enero a wayra.

 

 

foto: 

Enquesta, presentacions i resultats de la trobada

Compartim en aquest post tota una sèrie de continguts vinculats a la trobada de Ciutadania 4.0 que vam fer el darrer dia 6 de juliol.

En primer lloc els resultats d'una enquesta entre un número representatiu dels més de 300  participants que van assistir-hi, que ens fa pensar que anem en la bona direcció i alhora ens està mostrant per on millorar en tot aquest procés. 

A continuació, podeu accedir des dels següents enllaços als diferents documents de presentació que van fer servir els i les representants de les 20 iniciatives que van presentar el que estan fent i com, dins dels seus respectius àmbits:


Vecindari.us

Tuiter.net

Girona Girocleta

Repara Ciutat

Dónde van mis impuestos

MiAportación

Tiching

Webvisual TV

Megafone

Red de cuidadoras

desdelamina.org

DonesTech

Verkami

Mapa literari

Recollida2011

Sons de Barcelona

Delibera

BdeBarna

Nockin

e-hitchhiking
 

 

La trobada Ciutadania 4.0 reuneix més de 260 iniciatives, empreses i institucions

Aquest darrer Dimecres dia 6 ha sigut el dia T, de trobada, on totes les iniciatives que van comptar amb un orientador o orientadora han exposat el seu projecte i la seva experiència davant una auditori de més de 260 persones. I on aquestes i moltes altres han pogut fer contactes i encetar noves relacions entre més iniciatives ciutadanes i representants de diferents empreses i institucions.

Hem començat a ben aviat pel matí a l’edifici de la seu de Telefónica 00 amb la inauguració de l’acte per part del sr. Kim Faura, Director de Telefónica Catalunya, el sr. Ferran Soriano , President d’Spanair i l’Honorable Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, sr. Ferran Mascarell. En les seves intervencions s’ha destacat entre altres coses el paper decisiu de la societat civil a l’hora de trobar solucions als seus problemes quotidians, avançant-se molts cops als moviments de les institucions i les empreses, tot generant respostes espontànies i fetes a mida per afrontar dificultats perpetuades en el temps.

Ferran Soriano ha parlat també de la sapiència  dels grups o wisdom of crowds, o com la majoria pot ser feliç i útil participant en processos de col·laboració a la xarxa. El logo de la companyia aèria n’és un bon exemple, ja que va ser triat pels clients i no pas pel seu departament de màrqueting. Per la seva banda, el Sr. Ferran Mascarell ha destacat com les iniciatives presentades i la resta del procés eren veritables regals per a la societat, quelcom cap al que les administracions han de parar bona atenció.

El primer bloc d’iniciatives en participar ha estat el corresponent a “Crear mercats”, representat per Mapa Literari Català, amb la voluntat de preservar i geolocalitzar el nostre patrimoni literari, Miaportacion.org, on els usuaris poden ajudar a cobrir les necessitats concretes de persones en risc d'exclusió (pagar el menjador de l’escola dels nens, una rentadora, etc), E-hitchhikingo com optimitzar l’ús de vehicles i recuperar la tradició de fer dit, al mateix temps que s’estalvien recursos i es pot fraternitzar amb el conductor. Ha tancat el bloc Nockin, una iniciativa pionera en oferir els serveis entre persones, oberta absolutament a tothom que hi pugui aportar o cercar un servei determinat.

Sota el títol de “Generar Participació”, han presentat a continuació els seus projectes Recollida 2011, una iniciativa que té la voluntat de millorar la qualitat de vida dels veïns de Montcada i Reixac, facilitant serveis i solucions, Delibera, una plataforma que vol ajudar oferint eines eficients en els processos de deliberació, B de Barna, on es recullen històries urbanes de diferents temàtiques proporcionades pels habitants de la ciutat, Sons de Barcelona, un arxiu de sons de Barcelona que s’han utilitzat a pel·lícules, activitats didàctiques… i Verkami, un espai per la creació i el suport de projectes artístics a través del micromecenatge.

Després de la pausa de networking, on més de 40 iniciatives en total ha pogut intercanviar opinions entre elles i representants de més de 150 emprese i institucions, ha arribat el bloc de presentacions del bloc "Estructurar Comunitats". Han participat DonesTech, una iniciativa que vol difondre les TIC a través d’una sèrie d’animació protagonitzada per la Lela, una adolescent ben trempada que vol provar tot allò que sigui digital i tecnològic. Després han parlat desdelamina.net, que s’han definit ells mateixos com a Community Managers del barri i periodistes socials. Red de Cuidadoras ha tancat el torn, elogiant el paper de les cuidadores i el valor d’estar connectats i connectades per poder compartir les seves tasques i així alleugerir el pes de les mateixes.

La següent participació, de com "Universalitzar l'Accés als Continguts" l’ha obert Megafone.net, capitanejada per l’Antoni Abad, amb la voluntat i un llarg recorregut de donar veu a col·lectius en risc d’exclusió. Webvisual.tv i la seva iniciativa d’un canal de televisió per a persones sordes ha estat molt gràfic amb la seva darrera aportació: “quan arribis a casa, baixa el volum de la tele a tope i intenta entendre alguna cosa”.  Així es sent la majoria de la seva audiència. Han tancat el torn Tiching, assenyalant les dificultats per trobar material educatiu personalitzat per les necessitats dels alumnes. D’aquí ha nascut la seva iniciativa de poder facilitar aquest servei als professors però també familiars tothom al voltant dels reptes actuals de l'educació.

Bruno Vilarasau, Director de Ciutadania 4.0 ha presentat les darreres iniciatives, vinculades a les dades obertes i l'ús que n'està fent la gent i el potencial que tenen. ¿Dónde van mis impuestos? ha posat de manifest la difícil visualització dels pressupostos generals per part del ciutadà mitjà. Repara Ciudadha explicat com ofereix la possibilitat als ciutadans de fer fotos i classificar els problemes i dificultats que troben a les seves ciutats i adreçar-ho als ajuntaments corresponents. Roc Boronat ha explicat la seva aplicació per trobar i retornar bicicletes públiques a ciutats com Girona o Barcelona. L'ha seguit Vecindari.us, que aposta per la recuperació dels barris, els seus comerços i les relacions entre els seus veïns. I per acabar, Daniel Julià ha parlat de Tuiter.neti la possibilitat que ofereix aquesta eina per classificar milions de piulades i classificar-les segons etiquetes i conceptes.

Tot plegat ha estat una jornada enriquidora i molt interessant, plena de descobertes, converses i contactes creuats, que era un dels seus principals objectius. Així, creiem que les iniciatives i la resta de participants han pogut compartir impressions, processos i sobretot han obert les seves agendes de cara a possibles col·laboracions i projectes de creixement.

Enhorabona a tots i a totes! :)

Què fan les iniciatives ciutadanes amb les TIC?

Un dels criteris que estem fent servir per anar classificant i mapejant les diferents iniciatives que recull la web de Ciutadania 4.0 és sobre els usos i aplicacions que fan d'eines com ara Internet o la telefonia, i així poder visualitzar i detectar noves aplicacions i maneres de plantejar la participació que sovint les caracteritza, o si més no ajudar a saber com fan el que fan.

En aquest sentit, un dels principals usos que destaca entre les dades recopilades de les diferents iniciatives ciutadanes TIC amb impacte a Catalunya, és el de donar accés i divulgar, sovint en torn a la pròpia tecnologia. Quelcom que implica un ventall d'activitats que en àmbits com ara l'educació o la cultura es centren principalment en accions o mecanismes per a augmentar l'alfabetització digital, facilitar eines de comunicació o bé donar accés a continguts específics que d'alguna manera ajuden a l'empoderament per part de la ciutadania. Una mostra d'això seria el col·lectiu i grup de recerca Donestech, que des d'una perspectiva de gènere té entre les seves diferents activitats les formatives i les de divulgació de la tecnologia. 

Una altre de les activitats destacades, vinculada amb aquesta darrera (però diguem que en un sentit més ampli de divulgació o difusió d'informació d'interès), seria la d'informar i permetre canals d'expressió als seus membres o usuaris, quelcom que també es troba dins de l'àmbit d'actuació de la majoria d'iniciatives incloses en el mapa. Un bon exemple d'això seria desdelamina.net, projecte de dinamització comunitària del barri de La Mina, que entre d'altres coses obre un canal de comunicació digital local, on l'objectiu principal és que els veïns i veïnes puguin informar-se.

Continuant amb el repàs d'usos diferenciats, una altre de les principals línies d'actuació de les iniciatives ciutadanes, i de l'aplicació que donen a les TIC, seria per associar i reunir (digital o presencialment) a persones amb interessos o problemàtiques comuns. És el que també permet dur a terme el projecte Delibera, una eina per al procés deliberatiu intercultural a través d'Internet que permet reunir virtualment a persones i organitzacions que necessiten organitzar algun tipus de debat, priorització, avaluació o deliberació conjunta.

Ja amb menys exemples de casos, però igualment de mode significatiu, al mapa de Ciutadania 4.0 fet amb l'Impure de Bestiario també podem trobar iniciatives classificades com que permeten crea o cocrear. En aquest sentit, impliquen sistemes on per mitjà de la col·laboració descentralitzada hi ha una sèrie de continguts que en el seu conjunt impliquen una autoria conjunta o d'un grup de persones. Seria el cas per exemple de B de Barna, recull d'històries personals al voltant de la ciutat comtal que qualsevol pot enviar, llegir i veure comentades sobre un plànol digital.

Un altre ús encara més minoritari, però que es podria considerar emergent en proporció, és el d'iniciatives que a més d'algunes de les accions ja descrites com ara la de difusió, tenen entre les seves funcions principals les d'ajudar en l'obtenció de finançament, o en general impulsar projectes concrets per a que obtinguin recursos per mitjà de la xarxa. L'exemple més clar seria Verkami, iniciativa de microfinançament en massa que permet que qualsevol usuari faci petites aportacions per a donar viabilitat a projectes culturals o creatius.

Finalment, podem trobar un altre grup reduït però també significatiu d'iniciatives que el que fan és principalment activar dinàmiques d'intercanvi entre usuaris, cercant en aquest sentit el benefici i l'ajut compartits, com seria per exemple la llista de correu ciutadana de Cardedeu, una de les iniciatives més veteranes de la xarxa a Catalunya que entre les seves principals utilitats té la de permetre l'intercanvi d'objectes i bens en general entre veïns d'aquella població.

Sobre totes aquestes iniciatives i projectes, i el que fan d'especial amb les TIC, el proper dia 6 de Juliol organitzem una trobada on moltes d'elles ho explicaran, compartint d'on venen i els seus plans. Al mateix temps hi haurà oportunitat de conèixer personalment els seus impulsors, parlar amb empreses i institucions interessades en aquests nous tipus de processos de participació, i de tot plegat esperem que noves oportunitats per explorar possibles col·laboracions i sinérgies.  

Imatge: Herramientas, per MiniOnion sota llicència CreativeCommons by-nc

Mapa dinàmic de Ciutadania 4.0

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa a Telefónica Catalunya el mapa d’iniciatives ciutadanes que està recopilant Ciutadania 4.0, un recull de casos que fan un ús crític de les TIC i tenen impacte al territori català. Es tracta d’una visualització feta en temps real amb Impure de Bestiario a partir de les dades que es comparteixen en obert sobre cada iniciativa.

Es tracta doncs d’un mapa en constant evolució que creixerà i guanyarà en profunditat a mesura que es vagin incorporant noves iniciatives a Ciutadania 4.0, qui posa tota la informació rebuda a la lliure disposició de tothom mitjançant un fitxer de dades que es pot descarregar i fer servir per a crear noves visualitzacions i serveis.

El mapa permet navegar per les iniciatives ciutadanes tot aplicant diferents filtres: els usos que en fan de les TIC (al menú de l’esquerra); els temes o formats que tracten (al menú superior de la dreta); i el seu abast geogràfic (al menú inferior de la dreta). Una manera àgil de conèixer la densa i creativa activitat ciutadana al nostre territori.

La gent està fent servir la tecnologia disponible per a organitzar-se, redissenyar serveis i resoldre problemes, i amb aquesta eina Ciutadania 4.0 vol facilitar que aquelles persones, empreses i institucions interessades puguin conèixer diferents iniciatives que estan innovant en cada àmbit.